3D-printing, skumle våpen og livreddende organer

Dette blogginnlegget skal handle om 3D-print og dens påvirkning til produksjon og økonomi.

Som sikkert mange vet er 3D-print på fremmarsj både i helse og i produksjon av varer. Vi nærmer oss produksjon av organer, mat og skumle ting som våpen. For eksempel kan enklere ting som metaller brukes til å produsere våpen i vår egen stue med hjelp av informasjon man finner på nett. Det sies blant fagfolk at 3D-printing skal endre verdensøkonomien ved å redusere matsvinn, lavere kostander på varer og lavere klimagassutslipp. Det blir blant annet allerede brukt til å printe kroppsdeler og proteser, og additiv produksjon, altså 3D-printing i industrien er på fremmarsj. Additiv produksjon kan produsere komplekse objekter ved behov raskt og forskere antar det blir et vendepunkt for næringslivet med ange fordeler og mindre ressurssvinn.

Konsekvenser for bedriften

3D printing vil gjøre at man kun trenger materialet, maskinen blir som ett stor allsidig spesialverktøy som kan lage produkter man ellers trenger mange spesialverktøy til. Hilde Hukkelberg, leder i innovasjon Norge Storbritannia sier i denne artikkelen til Econa at ved mer bruk av additiv produksjon i Norge vil vi bli mer konkurransedyktige og vil få muligheten til å selge varene og designene våre rundt om i verden enklere. Nytt design og brukerområder vil være nyttig i den internasjonale konkurransen samt under kriser vil vi ha økt nytte som land å ha produksjonen in-house. Og hvis ikke du er overbevist enda kom det frem i samme artikkel at Equinor sparer 100 millioner i året bare ved å bruke 3D-printing, samt masse CO2. Klas Magnus Boivie, seniorforsker i Sintef mener her at utfordringene ligger fortsatt med at det kan bli vanskelig å snu vanene til bedriftene der de allerede er satt og har optimalisert måten å gjøre ting på over lengre tid. Det kommer frem at man må se på forretningsmodellen, verdikjedene, utvikling og design, og dette tar lang tid i praksis siden man må lære og tenke på en ny måte med hvordan man driver kjøp og salg av produksjonsvarer.

Konkurransekraft fra additiv produksjon og liknende ny teknologi for norske bedrifter.

Det må selvfølgelig gjøres undersøkelser på økonomi og bærekraft med hva vi burde printe fremfor å produsere på nåværende «gammel» måte. Equinor produserer ting de ikke får bestilt, trenger kort leveringstid på eller må spesiallage av en eller annen grunn. Det gir altså økt effektivitet og bedre tilgjengelighet. Hvis de har et system eller en motor som leverandøren har sluttet å produsere reservedeler til, kan de lage reservedeler selv istedenfor å kjøpe et helt nytt system eller motor som gjør at de sparer penger, tid og miljøet. Det betyr at de kan ha produksjonskapasitet der de befinner seg enten det er i Norge eller Brasil. En visjon Equinor har er at de kan ha en digital handelsplattform hvor de kjøper tegninger av delene de trenger og produserer de «in house» slik at de får utstyret der de trenger det, når de trenger det.

Produkter som blir i stor grad produsert av additiv produksjon er for eksempel skallet til høreapparater, tannreguleringsskinner og hofteimplantat. Men det er også mulig å printe nok celler til et menneskehjerte på 30 minutter. Ifølge denne artikkelen på forskning.no kan forskere med lasermetoden 3D-printe med høyere oppløsning. Det er bare å glede seg!

Illustrasjonsbilde av ett 3D-printet øre fra Forskning.no-artikkelen

Oppsummering

3D-print er på fremmarsj og er kommet for å bli. Det blir produsert proteser, varer og våpen. 3D-Printing kommer nok trolig til å redusere utslipp og kostnad enda mer enn det allerede gjør. Jeg tror innen 20 til 30 år vil vi se en større produksjon av varer som blir produsert av 3D printere og hyppigere additiv produksjon på grunn av økte klimakostnader og fraktkostnader.

Kilder

3D-Printing i helse
https://3dprintingpricecheck.com/3d-printed-bladder/#:~:text=The%20first%20human%20bladder%20that,by%20scientists%20studying%20regenerative%20medicine.&text=The%20patient’s%20body%20accepted%20the,%2C%20grown%2C%20and%20successfully%20implanted.

3D-printing av våpen
https://defcad.com/

Artikkelen til Econa
https://nye.econa.no/aktuelt/3d-printing/

Vanskelig å snu vaner,
https://www.dn.no/staticprojects/annonsorinnhold/dnstudio/03112021/1100/

Forskning.no
https://forskning.no/medisin/slik-skal-3d-printing-redde-liv/376437?fbclid=IwAR2-B-CsyvRg3gajdVk5OLlFTid5ISPbZslzisZZ4p0Vk20NsWD9ifIVpo

One thought on “3D-printing, skumle våpen og livreddende organer

  1. Hei Henrik!

    Kult å lese om alle de mulighetene 3D-printing gir samfunnet!
    Godt jobbet, kanskje du skal vurdere om dette skal være ett av de tre innleggene du skal levere til eksamen?

    Sivert, studentassistent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.