Nettverking 101 – Hvordan skape ett nettverk og finne en mentor

Din profesjonelle identitet

Over tid bygges din profesjonelle identitet, den kommer ikke bare over natten og nettverksbyggingen kan være en god bidragsyter til dette. Hvis du enten snakker med studenter eller elever som er yngre og tidligere i karrieren og livsløpet enn deg, vil du kunne se og reflektere over hvor langt du har kommet, samtidig være i stand til å veilede. Når du tar kontakt med noen som har studert og eller arbeidet lengre enn deg, er sjansen stor for at du kan møte en mentor som kan guide deg inn på rett spor. Men husk, ingen har fasiten! Det behøver heller ikke være vanskelig eller tidkrevende å finne noen og snakke med om felles interesser.

Hvorfor bygge ett nettverk eller finne mentorer?

I bekjentskaper og det “svake nettverket” ligger det mye styrke. Det kan fort finnes en dag der man får det man behøver av en venn av en venn eller en forretningsforbindelse av en bekjent. Det kan også hende at du kjenner noen som kan hjelpe en venn av en venn og det som muliggjør at du kan hjelpe er fordi noen kjenner noen, det vil derfor være hensiktsmessig for en sterk karriere å ha mange kontakter.

https://pixabay.com/photos/seek-looking-for-search-engine-2951638/

Mye på innlegget er veldig teoretisk, men her er en liste som kanskje gjør det lettere å møte andre mennesker:

  • Dra på arrangementer og prøv å hils på mennesker. Vær frampå men ikke for masete!
  • Prøv å skap et ekte vennskapelig forhold
  • Hvis du føler for det, ta med en forretningskort eller legg til personen(e) på linkedin eller en annen sosial medie som passer situasjonen.
  • Vær selvsikker, husk at det bare er du som kan styre følelsene dine og ofte reflekterer følelsene dine hva andre ser av deg
  • Hjelp andre i ditt nettverk
  • Finn en gruppe mennesker som også leter etter kontakter

Utforsking av nettverking

Nettverking kan gi deg en sterk innsideinformasjon om hvordan en karrierevei kan ende opp. Man kan gjøre denne prosessen formalisert gjennom å tenke strukturert gjennom disse punktene:

  • Interesser – Når du møter en ny kontakt, prøv å finn ut om hans arbeid kjennes interressant ut for deg! Tror jeg at dette hadde vært gøy å jobbe med, til og med når det er vanskelige tider?
  • Styrker – Vil mine styrker bli verdsatt i denne bedriften/arbeidssituasjonen?
  • Vekst – Hvordan kan jeg vokse som person eller utforske mine interesser ved å jobbe her?

Hvis du sjekker av disse tre boksene, er det en god sannsynlighet for at man burde vurdere hvordan man kan jobbe innenfor samme yrke. I prosessen der man “networker”, eller på godt norsk; leter etter en samtalepartner/veileder/stifter bekjentskaper, finn noen du tenker likner litt på deg og som driver med noe spennende. Dere behøver ikke være like, men kanskje ha noen like arbeid- eller utdanningsinteresser som gjør at samtalen flyter lettere. Hver samtale man har i arbeidslivet kan gjøre veikartet ditt til en hyggelig bransje litt enklere. Man kan også søke etter mennesker i ett spesifikt selskap, industri eller utdanning man finner interessant.

Betryggende at folk liker å hjelpe folk

Hvis du fortsatt er usikker kan jeg betrygge deg med at folk liker å hjelpe folk. Hvis du kommer over en avvisning eller tre, handler det ikke om at personen ikke vil hjelpe deg, men kan være fordi hun ikke har tid eller han ikke har fått et godt nok inntrykk, for eksempel gjennom en kald mail. Og sjansene er små for at du møter denne personen igjen, eller hvertfall blir husket, så ikke vær for bakpå med å ta kontakt, de færreste tenker at en student som ønsker veiledning er rar! Til syvende og sist liker mennesker å ha samtaler for å veilede, eller bli inspirert av å tenke selv tilbake på når de var student og søkte veiledning.

Sjekkliste å drøfte med seg selv når man skal ta kontakt med andre mennesker;

  • Empati – Tenk etter, hvordan er det for personen du når ut til?
  • Nysgjerrighet – Vis at du er interessert i personen og deres arbeidshverdag.
  • Takknemlighet – Vis at du er takknemlig for at noen er villige til å åpne opp for deg.
  • Relevanse – Fortell hvorfor du når ut og hvordan samtalen kan være nyttig.
  • Respekt – Behandle dem slik du ville blitt behandlet hvis du hjalp noen.

Hvor finner jeg likesinnede?

Typisk er det vanlig å ta kontakt med andre på LinkedIn. Men hvem skulle det vært? Mange som ikke har det nærliggende å ta kontakt med mennesker stopper ofte ved dette spørsmålet, men ikke let etter den perfekte personen. Heller tenk at personen du tar kontakt med kan hjelpe deg, noen i ditt nettverk eller motsatt. Det viktigste er kanskje at personen er interessant for deg eller at dere har noen likheter som gjør at dere kan holde samtalen i gang. Det kan også være en i en bransje du tenker du kan lære noe av, som for eksempel i en beslektet bransje eller noe helt annet.

Når du tar kontakt

Når du først ringer en kontakt, kan det være hensiktsmessig å si hvem du snakker med. Trolig kjenner motparten like mange eller flere enn deg så å begynne med “Hei, dette er Henrik som ringer” og forvente at mottaker har lagret nummeret ditt eller husker LinkedIn meldingen din bare fordi det står ditt navn der, kan være feil. Start heller med; “Hei! Henrik som ringer, vi snakket kort på LinkedIn angående en kaffe!”

Mine erfaringer rundt å møte mennesker / networking

Er at det handler om å være hyggelig med de du møter. Jeg mener det aller viktigste i en arbeidssituasjon og i livet generelt er at man er hyggelig, lett å være rundt og løsningsorientert. Hvis man viser dette samt en interesse for et annet menneske og hva det arbeider med eller holder på med og er litt frampå når man stifter nye bekjentskaper er nok sjansen stor for at man får et nettverk man kan benytte seg av ved en senere anledning.

Veiledning / foredrag i networking

Ønsker dere coaching i bedriften, veiledning eller bare å ta en kaffe? Jeg stiller på alt fra små møter til større foredrag om det å møte andre mennesker eller andre temaer nevnt på nettsiden min www.Henrikskjelby.no .

https://pixabay.com/photos/job-office-team-business-internet-5382501/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.